Refinansiering for unge

Som ung er det vanskelig å vite om låne-verden og dens farer. Man kan lett binde seg til et lån uten å tenke seg om to ganger. Og det lånet kan følge deg i lang tid, med dyre gebyrer og enda dyrere renter. Hvis du allerede har et lån, er det lurt å søke om refinansiering.

Det kan hjelpe deg med å spare penger, økonomisk oversikt og mindre stress. Som ung tjener man ofte ikke så mye, og det kan være vanskeligere å få seg lån.

Hvem som kan søke refinansiering:

For at du kan søke om refinansiering må du ha et par ting på plass først.

18 år

Først og fremst må du være over 18 år for at bankene kan gi deg lån eller at du kan søke om refinansiering. Noen banker har også 25 år som nedre grense.

Fast inntekt

Du må tjene over 120.000,- NOK i året for at banken skal vurdere søknaden din. Dette er minimumskravet. Noen banker krever også høyere årlig inntekt.

Bosatt i Norge

For å få innvilget refinansiering er du nødt til å ha en folkebokført adresse i Norge. Du skal ha vært registrert her det siste året.

Betalingsanmerkninger

Hvis du har betalingsanmerkninger og inkasso er det mange banker som vil takke nei til refinansieringssøknaden din. Dette fordi de anser deg som for stor trussel til å motta betalinger fra. Er du i den situasjonen kan du undersøke omstartslån. Dette er et lån som kan hjelpe deg ut av en vanskelig situasjon og gi deg en fresh start.

Er det forskjell for refinansiering for unge og eldre?

Det er ingen forskjell på refinansiering for noen aldersgrupper. Bankene ser på informasjonen din på samme måte og søknaden går som normalt. Dog er det som regel forskjell på lønn og økonomisk situasjon for en som har jobbet i 5 år og en som har jobbet fast i 30 år. Derfor får som regel unge mennesker dårligere refinansieringstilbud. Her vil hver enkelt bank ta sin egen vurdering.

Hva kan refinansieres:

Brorparten av alle lån kan refinansieres. Så har du et lån så kan det mest sannsynlig refinansieres til en bedre avtale. Hvis du har et billån som koster deg mer enn det gir, kan det være lurt å forhøre seg om refinansiering.

Har du kjøpt deg ny bolig men er usikker på om renten følger markedet? Da kan du forhøre deg om en refinansiering. Det samme med kredittkort og smålån. Kort oppsummert er de vanligste refinansieringene:

  • Boliglån
  • Bil-, båt-, sykkel-lån
  • Forbrukslån
  • Kredittkort
  • Smålån

Så hvis du har noen av disse lånene er det lurt å sjekke ut mulighetene for å refinansiere.

Hvorfor du bør refinansiere:

Det er mange grunner til at en refinansiering lønner seg. Er det en ting alle bør ha lyst til å forbedre på lånene sine, så er det renten. Dette sparer deg for mye penger. Har du mange lån er det lurt å samle alt i ett, for å slippe unødvendige gebyrer.

Sparer penger

Ved å refinansiere lånene dine vil du spare penger. Hvis du har et kredittkort og et forbrukslån har du høye renter. Kredittkort kan ha en rente på hele 20-30%. Derfor er det lurt å få samlet alt i ett. På den måten slipper du gebyr på hvert enkelt lån, og du får som regel en mye bedre rente. Renter og gebyrer er det som koster deg mest ved ett lån.

Økonomisk oversikt

Ved å refinansiere så skaffer du deg også en bedre økonomisk oversikt. Du slipper å forholde deg til flere fakturaer og forfallsdatoer. Samtidig som du kvitter deg med gebyrer for hver enkelt faktura. På denne måten for du ett lån, en faktura og en forfallsdato.

Mindre stress

Når du sparer penger og får en bedre oversikt over økonomien, blir du også mer avslappet. Du føler du har mer kontroll, og tenker ikke like mye på økonomien.

Hvor kan du søke om refinansiering:

Du kan enkelt søke om refinansiering av lånet eller lånene dine hos din nåværende bank. Det er også lurt å forhøre seg med andre banker. På denne måten kan du få det beste tilbudet.

Dette kan du enkelt gjøre hos en sammenligningsside, som for eksempel bytt.no. En sammenligningsside samarbeider med diverse banker for å gi deg det beste mulige tilbudet.