Refinansiering av boliglån – når og hvordan?

Å refinansiere boliglån er vanlig i Norge. Det kan være flere grunner til å tenke på å refinansiere ditt boliglån. Kanskje den aller vanligste grunnen til å refinansiere et boliglån er for å få bedre betingelser enn det du har i dag. Mye kan ha forandret seg siden du tok opp boliglånet ditt. Renten din har kanskje steget over tid. Og verdien på boligen din har i all sannsynlighet økt, kanskje såpass mye at du nå er i en annen takst klasse. Da har du grunnlag for en lavere rente.

Gjør du en ny verditakst på boligen din, har du mulighet til å få refinansiert boliglånet med bedre betingelser.

Raskere nedbetaling

Med lavere rente og bedre betingelser får du redusert de månedlige utgiftene dine. Da har du kanskje litt mer penger å bruke til å betale ned lånet. Du kan forhandle med banken din om en raskere nedbetalingstid. Dette kan igjen føre til at lånet totalt blir billigere.

Øk boliglånet

Boliger stiger gjerne i verdi over tid og det kan derfor hende at du på det grunnlaget har mulighet til å få låne mer penger enn du fikk da du for noen år siden først søkte om boliglån. I dette tilfellet kan du få et opplån. Det vil si at du får et nytt lån som er større enn ditt originale lån. Oppgradering av boligen gjennom oppussing eller påbygg er populære bruksområder for opplån. Boliglånet kan ikke være større en 60% av boligens verdi.

Samle flere lån

Boliglån har som regel bedre betingelser og en lavere rente enn for eksempel forbrukslån, kreditt eller smålån. Derfor kan det lønne seg å bake disse lånene inn i boliglånet. Det vil da si at du tar opp litt mer boliglån og bruker dette til å betale ned de andre lånene. Med dette kan du også få bedre oversikt over de månedlige utgiftene dine.

Tegne ut en kausjonist

En annen grunn til å gjøre en refinansiering av boliglånet ditt kan være for å tegne ut en kausjonist. Dette er en som sier ja til å stå ansvarlig for en viss prosent av lånet. Foreldre kan for eksempel kausjonere for sine barn, når disse ikke har nok egenkapital selv. Eller det kan være andre grunner til at banken setter krav om dette. Over tid har boligen kanskje økt såpass i verdi at kausjonisten ikke lenger er nødvendig. Verdien av boligen er nå stor nok til å garantere for hele lånet i seg selv. Da kan lånet refinansieres ved å ta bort kausjonsansvaret.

Hvordan – slik går du frem

Refinansiering i samme bank

Når du ønsker å refinansiere boliglånet ditt må du først få en ny takst eller verdivurdering av boligen. Boligen din står som et panteobjekt i boliglånet, altså en sikkerhet for banken. Hvor mye du kan låne og hvor gode betingelser du får er derfor direkte knyttet til verdien av boligen. Med den nye taksten kontakter du din långiver for å forhandle om nye betingelser.

Refinansiering i ny bank

En annen måte å refinansiere på er å flytte lånet til en annen bank. I praksis betyr dette at du får et nytt lån i en annen bank, og at de betaler det gamle lånet for deg. Det kan være flere motivasjoner til å bytte bank. Kanskje fikk du avslag på refinansiering av den tidligere banken din. Eller kanskje har du funnet bedre vilkår i en annen bank. Det lønner seg å sjekke rundt på markedet for å finne de mest konkurransedyktige vilkårene. Når du har funnet et tilbud som er interessant for deg, oppsøker du den nye långiveren med takstvurderingen din og ber om et forslag.

Det er flere lånekalkulatorer på nett som kan hjelpe deg med å finne hvilken bank du skal flytte lånet ditt til for å få den beste renten.

Vær obs på nye gebyrer

Refinansiering av lån kan ha mange fordeler, men det er noen ting å passe seg for. For eksempel bør du være obs på at det ikke trekkes inn nye dyre gebyrer, som nytt etablerings gebyr. Detter gjelder både hvis du refinansierer i ny bank, men også i din samme gamle bank. Renten kan da være den samme, men lånet blir dyrere på grunn av de økte gebyrene.

Lengre nedbetalingstid

Et tilbud banken din kan komme med under en refinansieringsprosess, er å ville gi deg lengre nedbetalingstid. Dette ser bra ut på papiret, fordi det månedlige betalingsbeløpet er litt mindre, noe som lover mer penger i egen lomme hver måned og ser fristende ut.

Det kan helt klart være tilfeller hvor dette er det riktige valget for deg å ta og du har gode grunner for å gjøre det. Men I alle fall er det lurt å huske på at lånet med dette blir dyrere, og at du til syvende og sist taper penger.