Fornuftig sparing med refinansiering

Refinansiering høres kanskje ut som en form for investering, men det er snarere en spareform. Å tilby refinansieringslån er blitt et stort marked med stor konkurranse om låntakere. Dette er fordi det tas opp forbrukslån og kredittkortgjeld hyppigere. Lave renter og gode betingelser er hva tilbydere konkurrere om.

Hva er refinansiering

Å refinansiere vil si å ta opp et lån uten sikkerhet (forbrukslån) for å få bukt med eksisterende gjeld. I praksis betyr det at det nye lånet flyttes til en annen bank. Gjort riktig så er det å ta opp et nytt lån gunstig om du har mye gjeld med høy rente fra før.

Når bør du refinansiere

Det er særlig ved to tilfeller du bør refinansiere og samle all gjeld i ett lån:

  • Dersom du har gjeld hos flere banker
  • Hvis du har hatt gjeld hos én tilbyder over lengre tid

Har du kredittkortgjeld på to kort og et smålån hos en tredje bank. I en slik situasjon betaler du tredoble gebyrer, grunnet at du nedbetaler tre ulike lån. Dersom du heller velger å samle denne kreditten hos en enkelt bank får du ikke bare færre renter, men også kun ett termingebyr.

Refinansiering som sparemetode

Det kan være tusenvis av kroner å spare på refinansiering. Du kan spare så mye som 2843 kroner på å refinansiere gjeld og flytte den over til den konkurrerende lånetilbyderen. Eksemplene under viser hvordan du får betalt ned på lånet raskere. Du betaler færre og færre renter, hvor totalbeløpet vil minke på kortere tid enn om du ikke hadde refinansiert.

Eksempel 1: Du har et eksisterende lån med avdrag på 50 000 kroner og renter på 9 331 kroner. Et nytt lån med samme avdragssum på 50 000 kroner kan ha renter på 6 488 kroner.

Eksempel 2: 19.500 kroner x (0,19/12) = 309 kroner. 9.500 kroner x (0,22/12) = 174 kroner. Totalt: 483 kroner + 1 000 kroner i avdrag = 1 483 kroner. Å samle denne gjelden i ett med en effektiv rente på 15% vil se slik ut: 29 000 kroner x (0,15/12) = 363 kroner. Totalt: 363 kroner + 1 000 kroner i avdrag = 1 363 kroner.

Ved å samle lån og gjeld i et nytt lån med lavere rente, får du en bedre oversikt over økonomien og mer penger til overs hver måned. Bruk anbudsside, sammenligningssider og oversikter, samt lånekalkulator for å finne det beste refinansieringslånet for ditt behov.

Bedre vilkår

Lånet flyttes for bedre rentebetingelser og bedre vilkår. Ved at all gjeld samles hos én tilbyder (enten i banken du har nå eller en ny filial) får du et månedsbeløp, én nedbetalingsplan og én sluttdato å forholde deg til.
At en annen bank kan gi deg bedre rente enn det du allerede har, kommer av at de får inn renter på et høyere lånebeløp og dermed kan tilby gunstigere rente. Men det kan like gjerne være at nåværende bank kan gi det samme tilbudet mot at de ikke mister deg som kunde. Det er også penger å spare ved å refinansiere.

Finn ulike tilbud

Har du et godt forhold til din bank vil den mest sannsynlig gi deg et godt tilbud i henhold til din refinansiering. Ikke bare er det enkelt og raskt å søke og få svar, den utvalgte bank vil også ta på seg ansvaret med flytting av lån, samt innfri eksisterende gjeld på riktig måte.

Likevel er det en god ide å samle informasjon fra flere banker for å få det beste tilbudet for din individuelle situasjon.

Flere aktører

Refinansiering kan arrangeres av nesten alle fysiske filialer og nettbanker. Noen spesialiserer seg faktisk på akkurat slike lån. Flere kjente banker som Nordea Bank, InstaBank, Santander Consumer Bank, Lendo, Spare Bank 1 og Norwegian kan by sine kunder på denne typen lån.

Selv om de ulike bankene har forskjellige regler, er det likevel en felles grunnleggende regel. Denne baserer seg på at låntager må være registrert hos banken for å godkjennes for lån.

Hvordan blir du godkjent?

Alle søknaden vurderes i henhold til både låntagers økonomi, selve lånebeløp og nedbetalingstid. Når banken får en søknad om refinansiering, gjennomføres det også en bakgrunnssjekk av søkeren. Det en søker nevner i sin søknad vurderes i forhold til denne sjekken.

Intensjonen er ikke å mistenkeliggjøre enkelte personer, men å sørge for at et lån vil hjelpe søkerens økonomi, heller enn gjøre det verre for dem.

Alder: Lånet har oversiktlige regler. Et absolutt krav at den som søker må være av myndig alder. I noen tilfeller må de som søker faktisk ha fylt 23 år.

Bosatt: Mesteparten av bankere krever at du er bosatt i Norge og dessuten er Norsk statsborger.

Nettoinntekt: En viss inntekt er nødvendig for å kunne kvalifisere for refinansiering, og er som oftest overkommelig. Dette beløpet er satt til 120 000 kroner. Det er verdt å huske at pensjon og støtte fra NAV også teller som inntekt.